Klantenservice
0
Dion - Vrijdag 15 December 2023

Wat doe je als je telefoon is gestolen?

Mooie telefoon, nog mooier hoesje! Wordt hij gestolen. Heel vervelend natuurlijk, alles staat er tegenwoordig op. Werk, school, financiën en je mooie privé kiekjes. Maar wat nu? 

 

Er zijn een aantal stappen die je moet nemen als je telefoon wordt gestolen:

 

  1. Simkaart blokkeren
  2. Smartphone blokkeren
  3. Bankpassen loskoppelen 
  4. Vrienden en familie inlichten

 

In het beste geval was je telefoon op slot toen je hem kwijtraakte of toen hij gestolen werd. Dan zijn de gegevens ‘veilig’ en kun je proberen je smartphone terug te vinden met Find my device (Android) of Find my iPhone (iOS). Je kunt via deze apps aangeven dat je telefoon kwijt is en op het scherm van je verloren telefoon een nummer afbeelden waar je wel bereikbaar bent. Van een vriend of familielid bijvoorbeeld. Op deze manier geef je een vinder de kans op contact met je op te nemen!

 

Dit filmpje legt je uit hoe Find My Iphone werkt. En deze hoe Find My Device werkt!

 

Als er na een dag nog niet is gereageerd op je oproep via Find My Device of Find My iPhone is het advies om op afstand de gegevens op het toestel te verwijderen. Op deze manier kan er niemand bij jouw (gevoelige) informatie. Neem daarna contact op met je provider om de simkaart te blokkeren. 

 

Simkaart blokkeren

Wanneer je je smartphone verliest, is snel handelen va belang. Bel eerst je provider en meld het verlies van je simkaart, vraag hen om deze te blokkeren. Hierdoor kan een dief zich niet meer voordoen als jij, bijvoorbeeld door te bellen of sms'en met verificatiecodes voor wachtwoordwijzigingen of transactiebevestigingen.

 

Waarschuw familie en vrienden

Bel vervolgens een vriend of familielid, leg uit dat je telefoon gestolen is en vraag hen om gedeelde contacten te informeren. Laat hun weten dat ze mogelijk oproepen of berichten van jouw nummer kunnen ontvangen met verzoeken om geld of andere vragen, die ze moeten negeren. Vraag ook of ze een waarschuwing op social media willen delen als daar veel gemeenschappelijke vrienden zijn.

 

Blokkeer je telefoon

Om je gestolen smartphone te blokkeren, heb je internettoegang nodig. Doe dit bij voorkeur op een veilig apparaat, omdat je hier je wachtwoord invoert.

 

Log in op je Google of Apple ID-account. Als je vanaf een ander apparaat inlogt en tweestapsverificatie hebt, kan dit lastig zijn. Android-gebruikers kunnen hun wachtwoord wijzigen zonder sms-verificatie. Voer indien nodig een van de back-up-codes in die je ontving bij het instellen van tweestapsverificatie. iPhone-gebruikers kunnen toegang krijgen door een verificatiecode naar een vertrouwd nummer of apparaat te sturen.

 

Als je bent ingelogd:

  1. Zoek je verloren smartphone in de apparatenlijst onder 'Veiligheid' (Android) of de app 'Zoek mijn iPhone' (iOS).
  2. Noteer de locatie op de kaart, maar ga niet zelf achter de dief aan. Neem contact op met de politie.
  3. Selecteer 'Verloren-modus' om een bericht en een reservenummer in te voeren. De smartphone geeft nu alleen dat bericht weer.

 

Bankpassen loskoppelen

Blokkeer je opgeslagen bankpassen via Find My of Find My Device. Als dit niet automatisch gebeurt, doe dit handmatig in de accountinstellingen. Tenzij je bankpassen samen met je telefoon zijn gestolen, hoef je ze niet te blokkeren.

Voor Android:

  1. Log in op je Google-account.
  2. Ga naar 'Betalingen en abonnementen' > 'Betaalinstellingen'.
  3. Verwijder je kaarten.

Voor iPhone:

  1. Log in op je Apple ID-account.
  2. Zoek de verloren iPhone in 'Apparaten' en selecteer 'Verwijder alle passen'.

 

IMEI-nummer blokkeren

In sommige landen kun je ook het IMEI-nummer van je gestolen telefoon laten blokkeren. Vind dit nummer via Find My Phone (Android) of op appleid.apple.com (iPhone).

 

Wat nu?

Na deze stappen genomen te hebben, is het tijd om verdere gevolgen te beperken:

  1. Meld de diefstal bij de politie en verstrek alle benodigde gegevens.
  2. Wijzig zoveel mogelijk wachtwoorden en stel tweestapsverificatie in.
  3. Herstel je gegevens vanaf een back-up als je er een had ingesteld.

 

Ondanks de stress van het verlies, kunnen deze stappen helpen de schade te beperken. Onthoud: het belangrijkste zijn je persoonlijke gegevens.

Nieuws & updates

Recente artikelen